tiistai 4. marraskuuta 2014

Gluteenittomat sämpylät

Olen nyt jo kolmesti eli oikeastaan joka yrittämällä onnistunut gluteenittomien sämpylöiden leivonnassa. Minulla on aina ollut se mielikuva (kiitos koulu- ja työpaikkaruokaloiden), että gluttisämpylät on kuivia, kovia ja mauttomia möykkyjä ja niistä on mahdotonta saada hyviä. Mutta kyllä vain, on se sittenkin mahdollista! :) Perus sämpyläreseptiä olen tuunannut lisäämällä siihen tekstuuriksi kaurahiutaleita ja -leseitä sekä pellavarouhetta ja juustoraastetta mehevyyttä tuomaan. Toistaiseksi lopputuloksena on joka kerta ollut siis ihanan meheviä ja kuohkeita gluttisämpylöitä, jotka ei voisi olla kauempana niistä inhottavista laitosversoista. 

Sämpylätaikina

5 dl vettä
1 pss (~11g) kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa, jota en ikinä muista ostaa)
1 rkl psylliumia
1 dl kaurahiutaleita
½ dl kauraleseitä
½ dl pellavarouhetta
1/4 tl suolaa
½ rkl sokeria
~½ dl juoksevaa rasvaseosta (tai öljyä tai sulatettua voita/margariinia)
1 dl tattarijauhoja
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
juustoraastetta maun mukaan


Mikäli käytät tuorehiivaa, murenna hiiva aluksi kädenlämpöiseen veteen. Kuivahiivaa käyttäessäsi kuumenna vesi esim. vedenkeittimellä kiehuvaksi asti. Sekoita sillä aikaa kuivahiiva jauhoihin. Lisää veteen psyllium ja kaurahiutaleet ja -leseet sekä pellavarouhe. Anna turvota 5-10 minuuttia. Kuivahiiva tarvitsee selvästi tuorehiivaa korkeamman lämpötilan aktivoituakseen, joten kun vesi on ollut aluksi kiehuvaa, on se suurin piirtein sopivan lämpöistä hiivaa varten tuon turvottelun jälkeen. 

Lisää sitten suola, sokeri, rasva ja juustoraaste (laitoin tällä kertaa ehkä n. 50 g juustoraastetta). Sekoita sitten taikinakoukullista sähkövatkainta tai monitoimikonetta apunasi käyttäen jauhot pienissä erissä taikinaan ja vaivaa vatkaimella, kunnes taikina on tasaista. Jauhojen määrää kannattaa lisätä tai vähentää sen mukaan, miltä taikina näyttää ja tuntuu. Taikinan ei pitäisi olla kovin kuivaa, koska silloin tulee taatusti kovia sämpylöitä! Liian löysä ei myöskään toimi. Kun taikina on vaivattu tasaiseksi, öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta sämpylöitä suoraan pellille. Gluttihiivataikina ei kestä kahta kohottamista, joten ne kohotetaan suoraan pellille leivottuina. Kohota sämpylöitä n. 20 minuuttia. Itse laitan pellin hellan päälle liinalla peitettynä ja laitan uunin lämpiämään vasta tässä vaiheessa. Näin sämpylät saavat kohota lämpimässä. 

Paista sämpylöitä 225 asteessa kymmenisen minuuttia niiden koosta riippuen. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti