sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Gluteeniton siemenleipä

Gluteeniton siemenleipä tuntuu olevan nyt vähän muotia. Monessa ohjeessa siemeniä ja pähkinöitä on todella reilusti. Niin reilusti, että jos joutuu vaikkapa keliakian tai IBS:n vuoksi tekemään leipänsä useimmiten itse ja haluaisi tätä nimenomaista leipää tehdä useamminkin, niin aika kalliiksi tulisi. Niinpä olen vähän säätänyt reseptiä ja lisännyt siihen jauhoja ja kaurahiutaleita "jatkeeksi". Siitä huolimatta tämä on todella tuhti leipä, yksi viipale on ohueksi leikattunakin aika täyttävä. Tämä ohje tekee matalahkon leivän n. 25 cm pitkään leipävuokaan. 

Siemenleipä

3 dl tattarijauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
2 rkl psylliumia
n. 4 dl vettä
suolaa

Aja siemenet tehosekoittimella rouheeksi. Itse tykkään aika sileästä ja sattumattomasta, mutta karkeampikin rouhe sopii kyllä tähän tarkoitukseen. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoita hyvin. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Annan tekeytyä jääkaapissa mielellään ainakin tunnin ajan, malttamaton ei tosin jaksa odottaa niin kauaa. ;) Paista leipää 180 asteessa noin tunti-puolitoista, riippuen uunisi tehosta. Leipä on kypsää, kun se ei leikatessa tartu enää veitseen. Mikäli haluat leipään rapsakamman kuoren, kumoa se vuoasta n. 45 minuutin kohdalla ja paista loppuun ritilän päällä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti