tiistai 4. marraskuuta 2014

Helppo kasvissosekeitto

Vietin lokakuussa lihatonta lokakuuta alun perin vähän hetken mielijohteesta, mutta kun ensimmäinen viikko lihattomuutta sujui helposti, päätin että kyllähän tätä nyt jatketaan sitten koko kuukausi! Yhtä pientä lipsahdusta lukuun ottamatta lihattomani onnistui hienosti. Maitotuotteita ja munia söin koko kuukauden, sillä kysehän ei ollut mistään vegaanilokakuusta. Alkuun oli oikeasti haastavaa keksiä joka päivälle jotain maistuvaa, kun aiemmin ruuanlaitto oli aina alkanut siitä, että on lihaa ja sitten jotain sen lisukkeeksi. Toki meillä on aiemminkin pidetty kasvisruokapäiviä, mutta jokaikisen päivän muuttaminen vegepäiväksi olikin tällaiselle tapalihansyöjälle yllättävän haastavaa. Oli aivan superia huomata, että tuon kuukauden aikana oma ajattelutapa koki kyllä muutoksen, ja raaka-aineita oppi katsomaan vähän eri silmin. Kasvisruokapäivien viettäminen on kannattavaa monessakin mielessä: kasvikset on keskimäärin halvempaa kuin liha, kasvisruoka on terveellisempää ja me suomalaisethan syödään muutenkin vähän liikaa lihaa kansantauteihimme nähden. Lisäksi kasvissyönti keventää hiilijalanjälkeä, ja onhan kasvikset tietenkin myös eettisempi valinta kuin liha. Paljon plussia siis. Suosittelen ehdottomasti jokaista kokeilemaan parin tai vaikka yhdenkin kasvisruokapäivän ottamista omaan ruokaviikkoon! 

Lokakuun aikana tuli syötyä paljon mm. erilaisia kasviskeittoja. Helpoimmin tunnuin ideoivan erilaisia sosekeittoja, ja niissähän nyt onkin vain mielikuvitus rajana. Yleensä käytän aina tuoreita juureksia/kasviksia, ja usein myös luomulaatuisena. Eineksiä ja puolivalmisteita vältän viimeiseen asti, mutta let's face it: jokainen on varmaan joskus tullut kotiin töistä/koulusta/harrastuksista ihan kamalan nälissään, ja nälkäisenä ei todellakaan jaksa ajatella mitään porkkanan kuorimista saati sitten keittelyä ja soseuttamista, vaan ruoka pitäisi saada nenän eteen aika lailla asap. Itse ennakoin tuota olotilaa viikonlopun kauppareissullani, ja ostin vähän häpeillenkin pötkön Pirkan valmista juuressosetta juurikin keitto mielessäni. Mikä lie etiäinen ollut, mutta tänään tuli sosepötkö todellakin tarpeeseen! Seuraavaksi siispä ohje maailman ehkä helpoimpaan ja nopeimpaan juustoiseen juuressosekeitton. 

Juuressosekeitto kahdelle

1 pötkö (500 g) Pirkka juuressosetta
1 prk Valio crea Mustapekka -ruokakermaa (maustamatonkin käy, jos ei pippurisesta pidä)
2-4 dl kasvislientä
100 g sulatejuustoa
juustokuminaa
paprikajauhetta
juoksevaa rasvaseosta 

Laita kattilan pohjalle loraus juoksevaa rasvaseosta ja lisää mausteet. Mausteita saa lisätä maun mukaan, minulla oli paprikajauhetta ehkä n. teelusikallinen ja juustokuminaa puolisen teelusikallista. Kun mausteet ovat hetken paistuneet rasvassa, lisää juuressose ja puolet kasvisliemestä. Kasvisliemen voi korvata myös pelkällä vedellä, sillä juuressoseessa on jo valmiiksi hieman suolaa ja lisää sitä tulee maustetusta kermasta. Sekoita joukkoon myös ruokakerma ja sulatejuusto ja anna seoksen kiehahtaa. Tässä vaiheessa voi lisätä kasvislientä/vettä sen mukaan, pitääkö juoksevammasta vai paksummasta keitosta. Tarkista lopuksi maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan, omaan makuuni keitto oli juuri sopivaa ilman mitään maustesäätämistä. Keiton valmistusaika on kokonaisuudessaan 5-10 minuuttia, joten tätä nopeammaksi ei ruuanlaitto taida enää tullakaan, kun ei lasketa mukaan einespitsan lämmitystä. ;) Meillä keitto syötiin uunituoreiden gluttisämpylöiden kera, syysruokaa parhaimmillaan! 

Pirkan kasvissosepötköjä on olemassa montaa sorttia, pari versiota taisi olla luomunakin. Niin kätevä arjen apu tämä keksintö oli, että taidan kokeilla toistekin. Fodmappaajan kannattaa huomioida, että ainakin juuressose näytti tuoteselosteen mukaan sisältävän myös sipulia. Oma vatsani kestää noin pienen määrän satunnaisena annoksena, kun muuten olen sipulin karsinut ruokavaliostani kokonaan. Kannattaa mennä oman vatsan mukaan, ja tehdä keitto vaikka porkkanasoseesta, jossa ei ole muita juureksia tai kasviksia kuin porkkanaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti