maanantai 12. tammikuuta 2015

Suussa sulavat maapähkinävoipatukat

Maapähkinävoin ja suklaan liitto on aika legendaarinen - ja vastustamaton! Suomessa näitä kahta yhdistelevät tuotteet löytyvät yleensä kauppojen jenkkihyllystä, meikäläiset herkkufirmat kun ei vielä tunnu keksineen kombinaation ihmeellisyyttä. Eihän maapähkinävoikaan tosin ole ehkä aivan suomalaisten suosikkimakuihin koskaan kuulunut, mutta jos pidät esim. Snickers-patukoiden pähkinäisyydestä, suosittelen kokeilemaan näitä helppoja herkkuja. 

Maapähkinävoipatukoiden ohje tuli minulla kerran vastaan jossain amerikkalaisessa vegaaniruokablogissa. Ohje tuntuu olevan englanninkielisillä sivuistoilla aika lailla aina tämä sama. Näistä on helppo tehdä gluteenittomia, kun valitsee keksit gluteenittomien tuotteiden hyllystä, ja vegaanisia/maidottomia, kun valitsee suklaan sen mukaan. Esivalmistelut ovat todella nopeita, minulla muodostunut näiden tekoon melkein jo rutiini (kröhöm), joten vartissa on satsi kylmässä kohmettumassa. Nämä kun eivät vaadi minkään sortin paistamista. 

Mitat ovat ehkä hieman oudon näköisiä, koska alun perin käyttämäni resepti on cup-mitoilla varustettu. Onneksi alkuperäisen reseptin tekijä oli liittänyt mukaan myös grammamäärät. Itse kyllästyin aiemmin cup-mittojen Eurooppalaiseksi kääntelyyn, sillä tykkään bongailla amerikkalaisia reseptejä, ja siellähän ei desimittoja tunneta, joten ostin oman jenkkimittasarjan. On helpottanut leipomushommia huomattavasti, joten suosittelen lämpimästi kaikille jotka ameriikan herkkuja haluavat silloin tällöin leipoa! Esim. Clas Ohlsonilta löytyy hyvä perusmittasarja, eikä maksa kuin muutaman euron. :)


Maapähkinävoipatukat

115 g  voita tai margariinia (suolattua)
 n. 8 kpl (gluteenittomia) digestivekeksejä
120 g tomusokeria
215 g + 2 rkl sileää maapähkinävoita
180 g suklaata

Murskaa keksit hienoksi muruksi esim. tehosekoittimessa. Sulata voi. Sekoita keksimuru, tomusokeri ja voisula hyvin keskenään. Lisää sitten maapähkinävoi. Sekoita hyvin, ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Olen havainnut hyväksi taktiikaksi painella pohjaseoksen tasaiseksi laittamalla toisen leivinpaperin sen päälle, näin seos ei tahmaa käsiä ja levittyy helposti tasaisesti. Itse käytin 23 cm * 23 cm vuokaa tähän satsiin. Sulata suklaa ja kaksi ruokalusikallista maapähkinävoita mikrossa ja sekoita hyvin. Varo polttamasta suklaata! Kaada suklaa-maapähkinävoiseos pohjan päälle ja laita vuoka jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi, jotta patukat jähmettyvät. Itsehän en koskaan jaksaisi odottaa, onneksi ulkona oli tällä kertaa 20 astetta pakkasta, joten patukat jähmettyivät terassilla vajaassa tunnissa! ;)

1 kommentti:

  1. Moi! Käytin tätä repeptiä videollani Youtubessa https://www.youtube.com/watch?v=LB7c9DY0-qI

    Hyvää oli ja treenikaveritkin tykkäsi! :)

    VastaaPoista